Ga naar hoofdinhoud

Door Danny de Jager (1981)
Het gebeurde 15 jaar geleden toen ik op vakantie was. Ik heb altijd al constitutioneel eczeem gehad. Het zat altijd in mijn arm- en knieholten te vervelen, maar die zomer merkte ik dat de uitslag zich uitbreide over de rest van mijn lichaam. Het was een hete zomer dus het leek ons logisch dat het hierdoor kwam. Maar zo heftig? Na het een paar dagen besloten we maar naar huis te gaan want op het laatst bleef het vocht en de pus uit de ondertussen open wonden komen. De hele dag gaan liggen bakken (en druipen) in de vouwtent was tenslotte ook geen vakantie.

Kip aan het spit

Eenmaal thuis hebben we de huisarts geraadpleegd maar die kon er niks mee. Dus gingen we naar het Radboudt in Nijmegen waar ik al langer kwam omdat zij meer waren gespecialiseerd in dermatologische aandoeningen. Na enkele gesprekken daar kwamen we tot de conclusie dat zonlicht wel degelijk een invloed zou kunnen hebben op mijn huid. Dus besloten we om mijn lichtgevoeligheid te testen. De test hield in dat ik in een lichttunnel (twee tegenover elkaar staande zonnebanken) zou gaan staan en als een kip aan het spit zou ronddraaien waardoor ik aan alle kanten gelijkmatig zou worden belicht. De minimale duur van deze test was 15 minuten, wanneer mijn huid geen reactie vertoonde zou die tijd worden verhoogd.

Mummie

Nog geen 5 minuten na de test zag m’n vel er uit alsof het door de zon verbrand was. Na nog een paar minuten werd m’n huid steeds dikker en bulteriger. “Hmmm… dit is zeker een reactie. Laten we de test maar niet verlengen” zei de niet al te snuggere assistente die de test uitvoerde. Ik kon wel lachen om zulke dommigheid, mijn ouders echter niet. Die avond zwol alles zodanig op dat ik maar amper ademen kon. Het enige wat de met spoed gekomen huisdokter kon bedenken was me inpakken als een mummie met natte lappen.

Halve haan

Alles is uiteindelijk nog goed gekomen, ook al duurde het een week… We werden weer doorverwezen naar het AZU, welke een afdeling had die gespecialiseerd was in lichtgevoeligheid. Hier deden ze nieuwe tests welke op dezelfde wijze werden gedaan als de vorige. Deze keer zouden ze de test op een kleiner gebied uitvoeren en met 2 seconden beginnen om vervolgens de belichting langzaam opbouwen. Al na 15 seconden was er al een duidelijke reactie te zien. Achteraf vonden deze dokters het onverantwoord dat men de vorige test over heel m’n lijf had uitgevoerd met 10x de toegestane belichtingstijd.

Anyway, ik had dus duidelijk een overgevoeligheid voor licht en (in tegenstelling tot vorige keer) was ik er achter gekomen zonder er als een afgefikte halve haan uit te komen zien. Hoera!

Straatorgeldraaier met aapje aan een ketting

Hoewel de meeste mensen om me heen er anders over denken, vindt ik dat ik prima kan leven met mijn aandoening. Natuurlijk, soms is het wel lastig/irritant dat ik niet zomaar naar buiten kan maar meestal heb daar geen problemen mee. Bijna al mijn hobby’s, werkzaamheden en meer van dat leuks vinden binnen plaats. En dat is altijd zo geweest, dus ik zal wel niet beter weten. Ik bedoel, als ik nou heel mijn leven tuinman, ijscowagen-exploitant of een straatorgeldraaier met een aapje aan een ketting was geweest zou ik het ook betreuren dat ik nooit meer buiten kon.

Lelijke gordijnen

Ondanks mijn aandoening kom ik nog wel eens buiten. Soms zelfs op dagen dat ik dat beter niet kan doen. Ik heb me er allang bij neergelegd dat al mijn aandoeningen nooit genezen maar ‘slechts onder controle gehouden kunnen worden. Dus als de prijs om die ene keer naar buiten te gaan ‘slechts’ een week lang jeuk hebben 3 weken zalf smeren is dan maakt mij dat niet uit. Ikzelf zie het namelijk niet zo nauw want met beide dingen had ik al te maken voor ik lichtgevoelig was. Mijn lijf daarentegen heeft vaak heel andere plannen. Ik zie wel degelijk de ernst van de situatie in, maar weiger tegelijkertijd om als een vampier binnen te gaan zitten, wachtend achter de (lelijke) gordijnen tot ik een keer naar buiten kan.

Back To Top