Ga naar hoofdinhoud

Zonnetje in huis.

Wanneer ik na veel omzwervingen opgenomen wordt in het AZU Utrecht (UMC) wordt geconstateerd, lichtallergie, UVA,UVB en TL.
Op kijkdag werd ik getoond voor licht Professors, Licht fysicus en dermatologen van verschillende ziekenhuizen.
En werd gesproken hoe de behandeling verder het beste kon verlopen, medicijnen, zalven en belichting!
Mijn status was als volgt, constitutioneel eczeem, gevoelig voor bepaald voedsel, tin, metaal, allergisch voor zonlicht, AVB, UVA, TL en parfum. Er volgde dus een lichtgewenningskuur naast insmeren. Het werd alleen maar erger. Van augustus tot december werd ik behandeld. Met de kerst naar huis. Thuis hing ik de lamp op zodat ik de gewenningskuur kon voort zetten.
Als ik op controle ging naar Utrecht, reisde ik s’avonds en de volgende dag ging ik weer naar huis. De controle verliep niet altijd soepeltjes, soms vergaten ze me, en op ‘t nippertje werd ik alsnog bekeken, vertelde ik dat ik de lamp helemaal niet prettig vond, mijn huid opspeelde……..doorgaan. naar verloop van tijd ging ik niet meer naar Utrecht. Geen lamp meer maar zoetjes aan naar buiten, ging beter. Voor het thuisfront was het ook moeilijk, het op en neer reizen toen ik opgenomen was. De kinderen die waren 15 en 17 jaar.
Zeker hadden ze hierdoor last ondervonden. Maar we moesten verder. Mijn man regelde thuis alles. Na enkele jaren folie op het huis en de auto, dat was een hele stap vooruit. Drie jaar procederen naar de Detam, (dat was toen anders dan nu) nooit van gehoord! ’n Lichtallergie was niet bekend. Een wijkverpleegster, een maatschappelijk werkster en natuurlijk mijn man, (kwamen in actie). Tot zelfs ik schrijf naar de burgermeester. De zaak kwam voor, en werd goed bevonden voor vergoeding. Intussen raakten we erg gefrustreerd van al die toestanden, maar we bleven positief.

Volgde er een periode van gewenning, hoe ga ik hier mee om, samen met mijn gezin? Mijn man was naar de tuin (volkstuin) gingen de kinderen graag hun gang, ik had hier grote moeite mee. Kwamen er vriendjes of vriendinnetjes van de kinderen, probeerde ik toch een gezellige moeder te zijn. Was het carnaval, Mama maakte de kleding, ook voor mijn zoon z’n vrienden! Zo ging het leven gewoon door. Intussen zijn de kinderen getrouwd, we hebben ook een gezonde kleindochter, waar we heel gelukkig mee zijn, ze heeft een gaaf huidje. Je snapt wel dat ik daar bezorgd om was.

Mijn man is al jaren thuis met pensioen, hij doet de boodschappen en huishoudelijke bezigheden, waar ik niet aan toe kom, (zonder mijn man en de kinderen zou dit moeilijk zijn). ’s Avonds samen wandelen, en vele jaren fiets ik ’s avonds een heel eind weg, ook in de winter fiets ik veel. Veel bezig zijn met dingen die je leuk vind, dan red je het wel.
Zelf heb ik me afgesloten voor de trubbels van buitenaf. Naar de film, en ’s avonds op visite.

Denk niet dat het makkelijk voor ons was, maar we hebben er samen een weg in gevonden, en ik voel me beter, en dat is het voornaamste, want geluk straal je uit!
Na vele jaren gaat het beter met me, ik heb het aardig onder controle.

Elly Cremers.
62 jaar.

Back To Top