Ga naar hoofdinhoud

Lotgenotencontact

Iedereen die leeft met CPLD/PLE kent het wel: de schaamte, de pijn, de jeuk, de onzekerheid, de woede, de blijdschap als het even wat beter gaat, ”het alleenzijn gevoel”.

Het hebben van CPLD/PLE zet de wereld op zijn kop. Wat vanzelfsprekend leek is het niet meer. Gewoon een dag met de kinderen naar het strand, een baan hebben. Alles is anders. Het leven nu is veranderd. De toekomst dromen en plannen lijken in de mist te zijn verdwenen. Maar ook het beeld van jezelf is veranderd. Je huid is niet betrouwbaar meer. Veel mensen gaan twijfelen aan zichzelf. Het is moeilijk te accepteren dat CPLD/PLE een deel uitmaakt van je leven en dat het (tot nu toe) niet te behandelen is. Het leren leven met CPLD/PLE is vaak een eenzame strijd en een proces dat tijd nodig heeft. Lotgenoten kunnen elkaar bij dit proces van steun zijn.

Praten met lotgenoten helpt

Het feit dat het zo moeilijk is om aan een ”gezond” iemand uit te leggen wat men voelt versterkt het ”alleen zijn gevoel”. Het bellen van lotgenoten kan in dit opzicht een openbaring zijn en een ontzettende opluchting zijn. Eindelijk niet steeds uit te hoeven leggen. Men hoort van anderen hoe zij ermee omgaan en wisselen ervaringen, tips en informatie uit. Men belt met mensen die hun leven weer op de rails gekregen hebben. Ook het meemaken dat anderen het misschien nog zwaarder hebben helpt soms. Het kan de eigen problemen relativeren.

Lotgenotencontact en voorlichting

Telefonisch lotgenotencontact. Iedereen die meer wil weten over het omgaan met CPLD/PLE kan per E-mail of bellen voor steun en informatie. De contactpersonen hebben zelf CPLD/PLE. Zij bieden een luisterend oor, geven tips en adviezen vanuit hun eigen ervaringen of ervaringen die ze kennen van anderen. Zij zijn daarnaast goed op de hoogte van informatie over CPLD/PLE die de vereniging verzameld heeft. Ook voor informatie over de CPLD vereniging ”Ons Licht” kunnen zij gebeld worden. Zo nodig verwijzen zij u door. Binnenkort krijgen alle leden van het bestuur bericht dat dit gaat veranderen. Niet de contactpersonen gaan bellen, maar de leden zelf. Behalve indien zij dat wensen kunnen zij natuurlijk blijven bellen met de huidige contactpersoon.

Lotgenotencontact op internet. U kunnen zich via internet melden op de CPLD/PLE mailinglijst. Dit houdt in u door middel van e-mail (via de rubriek Contact) informatie kunt uitwisselen en elkaar op deze manier kunnen steunen. Deze is inmiddels vernieuwd en uitgebreid met nieuwe medische artikelen.

Back To Top
X