Ga naar hoofdinhoud

Haar verhaal in het blad Apotheek

Mijn leven met zonneallergie.

Nel van Beelen (54) heeft al heel haar leven last van licht- en zonneallergie. Blootstelling aan de zon leidt bij haar tot pijnlijke blaren, wondjes en verschrikkelijke jeuk. ” Ik kan pas naar buiten als de zon onder is. ” ” Als kind had ik l;ast van zonneallergie. Toch speelde ik buiten, maar daarna zag ik er dagenlang niet uit. Helemaal verbrand, grote blaren, een felrode huid. Het duurde weken voor alles weg was. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ’s nachts in bed lag te huilen van de pijn en de jeuk. Jaren later in 1998 werd ik bij het academisch ziekenhuis in Utrecht onderzocht. Daar bleek dat ik allergisch was voor UVA-licht, UVB-licht en een deel van het zichtbare licht.”

Opgesloten.
” Zonneallergie is geen makkelijke handicap. Ik kan wel naar buiten willen maar het gáát gewoon niet. Dit is van grote invloed op mij en mijn gezin. Je voelt je erg opgesloten. De zonneschermen in ons huis zijn altijd naar beneden, zodat ik binnen geen last heb van het licht. Pas wanneer de zon helemaal onder is, kan ik naar buiten. Onbewust ben ik altijd op zoek naar bomen en schaduw, daar kan ik schuilen voor de zon. Ik ben net een dier op de vlucht. Met mijn kinderen lekker buiten koffie drinken, gezellig winkelen of even een ommetje maken, zit er voor mij niet in. Zelfs de vuilnis in de container doen, die zo’n zeven meter verderop in de tuin staat, moet ik aan mijn man overlaten.”

Erger dan pijn.
” Heel vervelend blijf het onbegrip van de mensen. Met boodschappen doen zet mijn man me af voor de deur van de supermarkt. Je ziet de mensen denken ” wat mankeert jou dan? ” het is lastig uit te leggen en ben ook moe steeds het hele verhaal te vertellen. Medicijnen tegen zonneallergie zijn er niet. Ik heb wel een paar jaar lichttherapie gevolgd, maar bij mij hielp dat niet. Als ik nu verbrand, smeer ik een dunne laag Roc Minisol (zonnebrandcrème) op de verbrande plek. Bij erge verbrandingen doe ik een brandwondengaasje op de wond en wikkel er verband omheen. Maar de jeuk is het ergste, erger dan de pijn. Ik heb wel eens de handen in de doeken gebonden, omdat ik anders alles kapot zou krabben.”

Meer Energie.
” Ik geloof niet langer dat ik ooit zonder bescherming naar buiten kan. Maar ik zit absoluut niet bij de pakken neer. Ik doe veel binnenshuis, handwerken bijvoorbeeld. Ook heb ik al elf jaar een baantje in de avonduren, dat zou ik niet willen missen, sinds enige tijd hebben we een caravan waar we regelmatig naar toe gaan. Deze staat bijna helemaal in de schaduw. Ik kan dan even leven zoals een ander iedere dag leeft. Ondanks alles ben ik wel blij dat het zonnetje schijnt. Ook ik krijg er meer energie van.

Back To Top